Nieuws

nov
22

10-jarig bestaan van SUN Leiden groots gevierd

Op 20 november vierde SUN Leiden haar 10-jarig bestaan, dat werd vormgegeven door een conferentie met als thema 'Overleven in armoede'. Maar liefst 150 relaties namen deel aan de conferentie in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis, die werd geleid door Jan Siebols, mede-oprichter en oud SUN voorzitter. SUN Leiden (Stichting Urgente Noden) verleent sinds 10 jaar financiële steun aan mensen, die om wat voor oorzaak dan ook de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Ongeveer 350 mensen per jaar ontvangen een gift van maximaal 750 euro om de acute financiële nood te ledigen. 

Presentaties
De presentaties tijdens de conferentie werden verzorgd door Nathalie Boerebach, directeur SUN Nederland, en Nadja Jungmann, lector schulden en incasso bij de Hogeschool Utrecht. In de presentaties kwam naar voren dat armoede in Nederland een toenemend probleem is en dat de rol van SUN-kantoren in de bestrijding daarvan alom wordt erkend en gewaardeerd. Mevrouw Jungmann gaf aan dat op basis van onderzoeken in de Verenigde Staten is gebleken dat langdurige armoede leidt tot een verlaging van het IQ. Door een langdurige stresssituatie blokkeert het vermogen om oplossingen te zoeken op langere termijn. Gerichte ondersteuning geven bij het zelf leren formuleren van oplossingen is van groot belang. 

Gouden speld
Het tienjarig bestaan was ook het moment dat afscheid werd genomen van twee belangrijke vertegenwoordigers van SUN Leiden. Ada van Mil, mede-oprichtster en bestuurder van het eerste uur stopt als bestuurslid. Zij beoordeelde samen met de bureaucoordinator wekelijks de aanvragen.  Hennie Korthof, vanaf de start van SUN Leiden opererend als bureaucoordinator en voor iedere relatie het gezicht van SUN Leiden gaat met pensioen na 10 jaar onvermoeibare inzet voor de SUN Leiden. Hennie ontving de gouden speld van de stad Leiden uit handen van wethouder Marleen Damen voor al haar activiteiten in het Leidse, zowel professioneel als vrijwillig, veelal gericht op ondersteuning van de zwakkeren in de samenleving.

Sociaal leenfonds
SUN Leiden voorzitter Wilbert Bots ontving uit de hand van Wethouder Damen een bijzonder cadeau namens de gemeente: een cheque van 50.000 euro voor het opzetten van een Sociaal Leenfonds. SUN Leiden mag zelf bepalen hoe ze het cadeau precies besteedt. De gemeente trekt graag samen met SUN Leiden op om het Sociaal Leenfonds ook in Leiden tot een succes te maken.

De presentaties
Hier
de presentatie van Nadja Jungmann. En hier een link naar een boekje van Nadja over hoe de inzichten uit de hersenwetenschap leiden tot een betere aanpak van armoede en schulden.

Hier de presentatie van Nathalie Boerenbach.

Hier de presentatie van Jan Siebols, de dagvoorzitter.

Hieronder enkele foto's die een impressie geven van de conferentie. 

SUN_10_jaar_Wethouder_Marleen_Damen_spreekt_de_zaal_toe(39)

Wethouder Marleen Damen spreekt de zaal toe 

SUN_10_jaar_Hennie_ontvangt_gouden_spelt(59)

Hennie Korthof heeft de Gouden spelt van 
wethouder Damen ontvangen

SUN_10_jaar_Ontvangst_Cheque

SUN Voorzitter Wilbert Bots ontvangt een cheque 
van wethouder Damen

SUN_10_jaar_Ada_van_Mil_en_Hennie(89)

De twee vertrekkende SUN coryfeeën Ada van Mil en 
Hennie Korthof

Maigreït_Kruijer_SUN_Leiden

 Onze nieuwe bureaucoordinator Maigreït Kruijer